Érthetetlen értetlenkedés a gender szak körül

Elindult a tanév. A kormány a közoktatás és gyermekétkeztetés finanszírozásán keresztül „befektet” a következő generáció nevelésébe. Végül is csak visszaforgatja a mi adóforintjainkat a jövőnkbe.

Hogy milyen lesz a jövőnk, nagyban függ a most meghozott döntéseinktől. Hogy mit finanszíroz az állam, függ attól az irányvonaltól, ami mellett az állampolgárok választáskor letették a voksukat. Ahogyan háziasszonyként és anyaként (apával) eldöntjük, hogy mire költjük a havi keretet, ugyanígy a kormány is eldönti, hogy mire költi az adónkból összegyűlt pénzt. És ebbe nem fér bele az Alaptörvénnyel ellentétes oktatás finanszírozása.

Nagy vihart kavart az utóbbi időben az ELTE gender szakának állami finanszírozási kérdése. Nézzük meg csupán az interneten található információkat erről a szakról: feminista és LMBT (Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű) aktivisták sora tanít a gender szakon, sokak által tudományosnak nem nevezhető tárgyakat. Nem a férfiak és nők fizetése közötti egyenlőtlenségek kiegyensúlyozásáról vagy a nők (és férfiak) elleni erőszak és kirekesztés felszámolása elleni küzdelemről van szó! Ezekkel nagyjából mindenki egyetért. Már a felvételi követelmények között található olyan olvasmány, mint a „Gyermekvállalás – meleg és leszbikus szemmel”[1] vagy a meleg lobbisták által bevallottan nem reprezentatív felmérés eredményeinek ismerete [2]. És ez még csak a felvételi, a bejutás feltétele. Amint felvették az embert, hallgathat előadásokat a család fogalmának átértelmezéséről [3] vagy a feministák politikai részvételéről [4]. Felmerül a kérdés, hogy egy családbarát kormány miért támogatná ezt a képzést… vagy eddig miért támogatta?

Ha nem fizetjük az LMBT képzését, akkor sérül az oktatás szabadsága? A kormány nem tiltja be az LMBT és a radikális feminista aktivisták újratermelődését az oktatási rendszeren keresztül, viszont dönthet úgy, hogy erre nem fordít az adófizetők pénzéből. És azt hiszem ez egy jó döntés a jelenlegi kormány részéről, máskülönben elveszítené a választók bizalmát, akik egy valóban családbarát országban képzelik el a jövőjüket.

FE

[1] Takács Judit: Homofóbia Magyarországon. http://tatk.elte.hu/mesterszakok/tarsnemek
[2] Takács Judit: Homofóbia Magyarországon.(Az LMBT emberek magyarországi helyzetének rövid áttekintése) http://tatk.elte.hu/mesterszakok/tarsnemek, http://mek.oszk.hu/10400/10446/10446.pdf
[3] https://drive.google.com/file/d/0BwKm3EwpBIZmU2RpalV1ZFMweTA/view
[4] https://drive.google.com/file/d/0BwKm3EwpBIZmWnlzMHJIdGpXM28/view