Óriási lehetőség előtt áll Románia

Október 6-án és 7-én, azaz most hétvégén tartják Romániában a házasság fogalmáról szóló alkotmánymódosító népszavazást. A népszavazást aláírásukkal is támogató tömegek, (több mint 3 millió román állampolgár) évek óta vár erre a hétvégére.

Most vagy soha! Nagyjából így foglalható össze a népszavazás súlya. A román alkotmány 48. cikkét célzó népszavazás a házasságot, mint egy férfi és egy nő egységét definiálja. A házasság fogalmának megváltoztatása egész Európát végigsöpri, házasságnak nevezve olyan együttélési formákat, melyek nem házasságok (házasság = egy férfi + egy nő + életre szóló elköteleződés + nyitottság a gyermekvállalásra). Vannak olyan országok, ahol ezt a receptet nem tartják már be, de számos ország – köztük hazánk is – kimondta már alkotmányos szinten is, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő szövetsége.

A népszavazás kiírásával a román szenátus végre jelezte, hogy nem hagyja figyelmen kívül a közvéleményt. A népszavazást sürgető több mint 3 millió romániai aláírás mellett, több civil szervezet és az Európai Parlament 40 képviselője is felszólalt. Ezen a hétvégén a Romániában élőkön a sor, hogy kiálljanak a házasság intézménye mellett. Az erdélyi magyaroknak is meg kell tenni a részüket: ne engedjék el ezt a lehetőséget, ebben a kérdésben máskor nem lehet nyíltan véleményt formálni!