731 európai civil szervezet jelezte aggodalmát az uniós vezetők felé a közelgő bírósági döntés kapcsán

2018. 05. 31.

Kilenc uniós tagállam 731 civil szervezete címzett levelet az Európai Unió intézményeinek, melyben aggodalmukat fejezik ki a közelgő bírósági ítélet miatt. A Bizottság, a Tanács és a Parlament vezetőinek címzett levélben megfogalmazzák ellenérzésüket a várható döntés kapcsán. Magyarországról 16 szervezet adta a nevét a levélhez.

2010-ben bejegyeztette „házasságát” egy román és egy egyesült államokbeli férfi. Tette mindezt Belgiumban, ahol ezt elfogadhatónak tartja a társadalom egy része és jogilag lehetőség van rá. Az erről szóló dokumentumukkal az uniós országok kb. két harmadában élhetnének, de ők úgy döntöttek, hogy szeretnének Romániában letelepedni, hiszen egyikük román állampolgár. Romániában viszont, a jelenlegi szabályozáshoz hűen nem fogadják el az azonos neműek közötti „házasságot”. A pár beperelte az államot, mivel sérült a szabad mozgáshoz való joguk. Jelenleg az Egyesült Államokban élnek, hiszen Coman urat oda köti munkája: az LMBT pereket finanszírozó Arcus Alapítvány nemzetközi emberjogi projektjeinek irányítója. Egy állam nem mondhatja meg valakinek, hogy hol éljen, de egy pár nem mondhatja meg egy államnak, hogy mit hívjon házasságnak. Ez így nem demokrácia.

Az ügy az Európai Unió Bírósága előtt van most, és várhatóan június 5-én születik ítélet. Az is várható, hogy néhány ország – köztük Magyarország felszólalása ellenére – többet nyom a latba az egyik főtanácsnok, Melchior Wathelet véleménye, ami ez év januárjában jelent meg:

„…A tagállamokban általánosan elfogadott definíció, mi szerint a házasság egy férfi és egy nő szövetsége, mára elavultnak tűnik… Az azonos neműek házasságának jogi elismerése nem más, mint a társadalom általános fejlődésének leképezése ebben a kérdésben. Ezt megerősítik a statisztikai vizsgálatok is, és az azonos neműek házasságáról szóló írországi népszavazás is ezt jelzi… Ez nem egy különleges kulturális vagy történelmi vonatkozású dolog, ellenkezőleg, a családok különbözőségének egyetemes elismerésének felel meg.”1

Valahányszor az Európai Unió ingoványos talajon lépdel, az Európai Bíróságnak és az uniós intézményeknek óvatosnak kell lenniük, nehogy tovább töredezzen az Unió egysége. A nemzeti (esetenként alkotmányos) házasságdefiníciók aláaknázása és a demokratikus eszközök megkerülése nem elfogadható az unió kontextusában, melyet eredetileg a kulturális, vallási és nemzeti különbözőségek elfogadásán alapulnak.

[1] Wathelet főtanácsnok véleménye a Coman ügyben, C-673/16, 57-58 bek.