Házasság Hete

Kalandra fel!

A szegedi és kecskeméti családpasztorációs központok segítségével mi is összeállítottunk egy izgalmas kalandtúrát azoknak, akik szeretnének javítani a házasságukon:

Szeretettel hívunk Benneteket, hogy csatlakozzatok a Házasság Hete programjaiba!

Páros Kalandtúrát szervezünk 2019. február 10. és 17. között, amire nemcsak a házasokat, hanem a jegyesek, együtt járókat is hívjuk. A kapcsolatépítő feladatok között szép számmal akad szabadon választott időpontban vagy otthon teljesíthető is.

A Házasság Hete programjai a házasságotok kiteljesedését igyekszenek segíteni. A Bibliában a teljességet gyakran a 7-es számmal fejezik ki, reméljük a Kalandtúra egy-egy feladata is e felé a teljesség felé visz Benneteket. Próbáljatok meg legalább 7 feladatot teljesíteni ezekben a napokban!

Feladatok:

 1. Egy csésze kávé vagy forró csoki… és egy jó beszélgetés. A Kalandtúra ideje alatt üljetek be egyszer egy kávézóba, és egy csésze forró ital mellett evezzetek a mélyre a kapcsolatotokban! Néhány segítő kérdést a levél végén találtok.

 1. Ép testben ép lélek. Kapcsolódjatok ki egy kis mozgással! Sétáljatok a természetben, vagy sportoljatok, esetleg wellness-ezzetek együtt, újabb közös élményt szerezve!

 1. Egy jó film ellazít. Nézzetek meg együtt egy romantikus filmet, például a Szerelmünk lapjai címűt! Melyik rész tetszett benne legjobban, és miért? (A film elérhető a videa.hu oldalon is.)

 1. A szeretet mint kötőanyag: Emlékszel még a társad szeretet-nyelvére? Melyik szeretet-nyelven keresztül érzi a másik leginkább a törődésedet? Elismerő szavak? Minőségi idő? Testi érintés? Ajándékozás? Szívességek? Ha szeretnétek a szeretet-nyelvekről többet tudni, Gary Chapman könyvei segítenek ebben.

 1. Kedvenc fotónk utolsó randevúnkról. Keressetek egy közös képet az elmúlt hetekből-hónapokból, amin csak ketten vagytok. Miért erre a képre esett a választásotok?

 1. Társas-párbaj: Vegyetek elő egy társasjátékot egyik este, és játszatok együtt! Kettesben vagy barátokkal, gyerekekkel!

 1. Találkozzunk végre! Hívjatok el magatokhoz vagy látogassatok meg egy olyan párt, akivel régóta nem találkoztatok vagy szeretnétek jobban megismerni. Lehet barát, rokon, munkatárs, szomszéd vagy akár egy másik túrázó pár.

 1. Lepd meg a másikat! Egy kedves gesztus vagy ajándék jól esik a másiknak. Lepjétek meg egymást valamivel.

 1. Együtt készítve finomabb… Főzzetek valami finomat közösen, akár a gyerekeket vagy barátokat is bevonva. Az élményekkel fűszerezett receptet tegyétek el az egyik szakácskönyvbe, talán évek múlva jól esik visszaemlékezni erre a napra.

 1. PS.: I love you: A mai napon lepjétek meg egymást a legváratlanabb helyzetekben szeretet üzenetekkel. Pl. SMS, elrejtett szeretlek üzenet a hűtőben, a könyvben, a táskában… Este beszéljétek meg!

 1. Szerepcsere: Beszéljétek meg egyik nap, hogy valamilyen tipikusan külön végzett szerepben szerepet cseréltek. Pl. bevásárlás, vacsorakészítés, szülői értekezlet, ügyintézés. mosogatás. Beszéljétek meg utána, hogy milyen érzés volt?

 1. internet és TV mentes nap: egy napot töltsetek el a külvilág nélkül. Helyette beszélgessetek.

Jó túrázást és szép élményeket kívánunk Nektek!

A szervezők

Mankó a beszélgetéshez

(forrás: https://anniewrightpsychotherapy.com/99-questions-to-help-strengthen-the-emotional-intimacy-of-your-relationship/)

Előfordulhat, hogy nehezen indul a beszélgetés vagy nem tudunk a felszínről mélyebbre evezni.

Jó, ha kéznél van egy kis segítség ilyenkor.

Tanácsok:

 • Üljünk egymással szemben, nyugodt körülmények között!
 • Ne támadjunk, ne védekezzünk! Fogjuk vissza az érzelmi megnyilvánulásainkat!
 • Ne a másik személyéről, hanem a viselkedéséről beszéljünk!
 • Ha túlzottan felzaklat minket a beszélgetés, halasszuk el egy későbbi alkalomra!

Mi tetszett bennem, amikor először megláttál?

Melyik tulajdonságaimat tartottad vonzónak kapcsolatunk elején?

Mik azok az első emlékek együtt, amikre szívesen emlékszel?

Melyik volt a legemlékezetesebb randink? Miért?

Mik azok a pozitív dolgok, amik egy párrá kovácsolnak minket? Amiben mások vagyunk a többi párnál?

Mik azok az apró dolgok bennem, amik az őrületbe kergetnek, de mégis szereted?

Mondj példát olyan tulajdonságaidra, amiktől szerinted erősödik a kapcsolatunk?

Mi a legjobb tulajdonságod, amit az édesanyádtól vagy az édesapádtól kaptál?

Ha az életed egy dal lenne, milyen stílusú lenne?

Ha a kapcsolatunk mozifilm lenne, melyikre hasonlítana?