Nőiség – Anyaság

Anya vagy dolgozó nő? Megfér-e a karrier mellett a család? Vagy ha fordított a kronológiai sorrend, lehet-e család mellett karriert építeni? Néha felötlik bennem, hogy vajon a marxizmusból továbbfejlődő mai feminizmus számol-e az anyasággal, amikor a sikeres nő képét felvázolja?

Bizony gyakran érezhetjük, hogy a munkahelyi légkör nem tolerálja anyai teendőinket, és nem lehet fél 5-kor felpattanni az irodai gép mellől, hogy gyermekeinket begyűjtsük az oktatási intézmények zeg-zugos folyosóiról. Márpedig a tanító néniknek is van magánélete, a nagyszülők nem hadrafoghatók 200 km-es távlatból és nem futja bébisziterre a mindennapokra szánt büdzséből. De csak azért, hogy időben felnyaláboljuk gyermekünket, nem maradhatunk munkanélküliek. Sokunkban feszül a work-life balance gyakorlatra váltásának próbatétele, amit megpróbálunk az esti gyerekfektetés utáni túlórázással kompenzálni.

Mint tudjuk, a család a társadalom alapja. Ha nincsenek erős talapzaton álló családok, meggyengül a társadalom is. Ehhez pedig együtt töltött időre, családbarát munkahelyekre és egy olyan női image-re van szükség a társadalomban, ami nem nézi le a kismamákat, a sokgyermekes létben örömüket lelő édesanyákat és a gyermekre váró párokat.

Kezdeményezéseink az anyaságban és társadalmi szerepvállalásban, avagy karrierépítésben is kiteljesedő nő képét segítik elő. Mert fontos, hogy valódi választási helyzetben legyenek a nők is a világ forgatagában.